Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı” Trafik Güvenliğine Odaklandı Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı koordinesinde ve Renault Mais’in 

katkılarıyla, 15–16 Nisan 2014 arasında “Güvenli ve Defansif Sürüş Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayla, trafik güvenliği alanında verilen eğitimlerin ülke geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Çalıştaya, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Renault Mais yöneticileri, ilgili bakanlık ve kurumlar ile sivil toplum örgütü temsilcileri, sektörde faaliyet gösteren özel eğitim kurumları ve diğer sektörlerin yönetici ve temsilcileri katıldı.

Çalıştay, araç kullanan vatandaşların sürüş kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusunda verilen “Güvenli ve Defansif Sürüş Teknikleri Eğitimleri”nin yasal alt yapısının geliştirilmesi, eğitici, eğitim merkezi ve eğitim müfredatı standartlarının belirlenmesi, ülke geneline yaygınlaştırılması, trafik güvenliğine olan katkılarının ortaya konması ve bu eğitimi veren kurumlar arasında bir bütünlük ve işbirliği tesis edilebilmesi amacıyla düzenlendi.

Ölüm ve engelli kalma oranı yüksek

İki gün süren çalıştayın açılışında konuşan  Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Türkiye’de trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve engelli kalma oranının yüksek olduğunu belirterek, trafik kazalarının engellenmesi için dünya ülkelerinin Birleşmiş Milletler öncülüğünde birtakım çalışmalar yaptığını belirtti. Türkiye’de de bu kapsamda projeler yürütüldüğünü belirten Avan, yapılan çalışmalar ve alınan önlemler doğrultusunda da bu oranların aşağıya çekilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

 “Taşıt sayımız 2023’te 32 milyon 500 bine çıkacak”

Türkiye'de taşıma sisteminin kara yoluna dayandığını belirten Avan, "Türkiye'deki taşıt sayısındaki artışa bakıldığında son 10 yılın ortalamasının yüzde 6 civarında olduğunu görüyoruz. Eğer bu hızla gidersek 18 milyon olan taşıt sayımız 2023’te 32 milyon 500 bine çıkacak. Yine aynı hızla devam edersek 2030’ta bu rakam 47 milyona yükseliyor" diye konuştu.

Sokakta İlk Adımlar

12 yıl önce çocukların yollarda güvenli davranış alışkanlıkları kazanması ve trafikte başkalarının haklarına saygılı bireyler olabilmeleri için “Sokakta İlk Adımlar” projesini başlatııklarını söyleyen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “ 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılı’nda projemizi dört pilot ilde; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da başlattık. Yıllar içinde il sayımız 41’e ulaştı. Başladığımız günden bu yana da 12 yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin öğrencimiz bu eğitim projesinden yararlandı. Ve böylece Sokakta İlk Adımlar, Türkiye’nin en uzun soluklu yol güvenliği eğitim projesi oldu. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Total Oil Türkiye bu projenin ortakları. Sokakta İlk Adımlar, her şeyiyle farklı ve yenilikçi bir eğitim seti. Kural ezberleten değil, deneyim kazandıran, çocuğun günlük yaşantısıyla doğrudan ilişkili, oyun ve hayal gücünü harekete geçiren bir eğitim yaklaşımını temsil ediyor. Çocukların dünyasıyla gerçek anlamda buluşmayı başarıyor.”

196 bin 587 öğrenci eğitimden yararlanıyor

İlk 11 yılda 41 ilde 2 bin 704 okulda, 1 milyon 200 ilköğretim ikinci sınıf öğrencisinin yol güvenliği eğitimi almasını sağladıklarını vurgulayan Aybar, “Bu yıl ise 196 bin 587 öğrencimiz bu eğitimden yararlanıyor. Eğitim ve tanıtım seminerlerimize 33 bin öğretmenimiz katıldı. Paydaşlarımız ve tüm proje ekibi geçen bu sürede 80 bin kilometrenin üzerinde yol kat etti. İlk on yılda araştırma şirketi İPSOS’a çok kapsamlı bir anket yaptırdık: Buna göre projenin okullarda yüzde 88 oranında uygulandığı ve çocuklarda belirgin davranış düzelmeleri sağladığı ortaya çıktı. Yani en az 1 milyon 100 bin öğrenci trafikte kendini koruma yeteneği ve güvenli davranış alışkanlığı kazandı” dedi. 


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next