BCB Danışmanlık Ertan Akiş Kestirimci Bakış Paneli Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Dijitalleşme Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak

BCB Danışmanlık (Boğaziçi Counseling For Business) tarafından, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu’nun katkılarıyla 26 Haziran 2018’de “Kestirimci Bakış Paneli” düzenlendi. “Şirketinizi Akıllı Robotlar Değil Akıllı Süreçler Kurtaracak” sloganıyla gerçekleştirilen panelde  “machine learning”, “big data” ve “IOT” temaları ele alındı. Etkinlikte sektörün önemli isimleri, bir araya geldi.

BCB (Boğaziçi Counseling For Business) öncülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu’nun katkılarıyla oluşturulan “Kestirimci Bakış Paneli” 26 Haziran 2018’da “Şirketinizi Akıllı Robotlar Değil Akıllı Süreçler Kurtaracak” sloganıyla gerçekleştirildi. Yoğun katılımla düzenlenen etkinlikte “machine learning”, “big data” ve “IOT” konuları enine boyuna masaya yatırıldı. Katılımın ücretsiz gerçekleştirildiği etkinlik, günümüz sanayi dünyasının gelişimine katkı sağlayacak yeni nesil teknolojilerin geleceğine yönelik yol gösterici olmayı hedefledi.

“Türkiye’de hala Endüstri 3.0 yaşanıyor”

Konuya ilişkin açıklama yapan BCB Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Akiş Türkiye’de birkaç firma dışında halen Endüstri 3.0 yaşandığını dile getirerek şu sözlere yer verdi: “Gördük ki, Endüstri 4.0 yolunda öncülük eden birkaç firma dışında Türkiye’deki çoğu firma henüz Endüstri 3.0 sağlama aşamasında. Yatay ve dikey entegrasyonun oluşturulması ile sağlanabilecek 3.0 seviyesine geçilmeden yapılacak 4.0 çalışmaları, temeli sağlam olmayan bir binayı inşa etmeye benziyor. Yatay entegrasyonda ‘değer zinciri, lojistik yönetimi ve müşteri deneyimi yönetimi’ süreçlerinin optimizasyonu öne çıkarken, dikey entegrasyonda ‘firma içi üretim süreçlerinin entegrasyonu ve akıllı operasyon çözümleri kullanılarak öncelikli olarak kestirimci bakım süreçlerinin dijitalleşmesi’ konuları öne çıkıyor. Tüm bu bilgiler sonucunda, temelde Endüstri 4.0’ın,  alışılmış çalışma modellerini değiştirmeyi gerektiren bir Dijital Dönüşüm yaklaşımı olduğu görülüyor.”

Sözlerini, “Endüstri 4.0 dönüşümünün amacı şirketlere hız, esneklik ve yeni teknolojileri kullanarak verimlilik sağlamaktır” diyerek devam eden Akiş, dijitalleşmenin Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağı konusunda şirketlerin yüzde 99’unun hemfikir olduğunu belirtti. “Faydası bu kadar önemli ancak kapsamı da bu kadar geniş olunca, şirketler bu konuya hangi açıdan yaklaşacakları konusunda tereddüt ediyor” ifadesine yer veren Akiş, “BCB olarak yaklaşımımız, şirketlerin bu kritik dönüşümde jenerik yaklaşımlardan çıkarak, kendilerine özel olacak Endüstri 4.0 fillerini, yine kendi iş alanlarının öncelik ve gerçekleri ile şekillendirecekleri yaklaşımlarla kurgulamasını sağlamak” dedi.

Prof. Dr. Lale Akarun: “Gelecekte bazı meslekler ve iş kolları yok olacak. Bu nedenle önümüzdeki on yıl içerisinde teknolojiye yönelik mesleklerin tercih edilmesi gerekiyor.”

Panelin konuşmacılarından B.Ü. Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ise gerçekleştirdiği sunumunda, “Boğaziçi Üniversitesi olarak teknoloji geliştirme alanlarında hali hazırda piyasada bulunmayan ancak ihtiyaç duyulan öncü ürünlere yönelik araştırma yapmak ve geliştirmek bizim için çok önemli. Bugün birçok kişinin uyguladığı mesleklerin gelecekte yok olma tehlikesi oldukça yüksek. Bu nedenle önümüzdeki on yıl içerisinde teknolojiye yönelik mesleklerin tercih edilmesi gerekli. Biz de Boğaziçi Üniversitesi olarak bu konuda iş dünyasına verilen eğitimler konusunda öncülük ediyoruz” dedi.

Panelde, B.Ü. Endüstri 4.0 Platformu Başkan Yardımcısı Sertaç Yerlikaya ve İFourZero Technologies Kurucu Ortağı Ali Tüzmen moderatör olarak yer aldılar. Artesis Teknoloji Sistemleri Genel Müdürü olan Prof. Dr. Ahmet Duyar, Sistem Global Danışmanlık A.Ş R&D Grup Başkanı Erhan Küçüksüleymanoğlu, İnovatink Kurucu Ortağı Barış Can Üstündağ ve Dr. Hayri Tongarlak’ın panelist olarak katıldığı Endüstri 4.0 Paneli’nde tüm konuşmacılar deneyimlerini aktardılar.

Hız, esneklik ve yeni teknolojileri kullanarak verimliliği arttırmak konusunda yapılabileceklerle ilgili şirketlere tavsiyelerde bulunuldu.  Türkiye’deki birçok firmanın henüz Endüstri 4.0 aşamasında bulunmamasından dolayı, şirketlerin mevcut durumlarına göre şekillenmesi gereken yol haritalarına değinilirken,   uzun ömürlü şirketler için sürekli inovasyonun gerçekleşmesini sağlayan dijital dönüşümün şart olduğu vurgulandı.

 


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next