Garanti Bankası Haberleri Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Gökyüzünün Yeni Uçurtmaları: Drone’lar

Asıl çıkış noktası askeri alanda kullanılması olmakla birlikte, özellikle son dönemde yapılan çalışmalar ile birlikte sıradan insanların da günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmeye başladı Drone’lar. Drone’lar için, çocukken havaların güzelleşmesiyle birlikte çayırlarda uçurtmalarını uçuran insanoğlunun yeni nesil uçurtması olacak desek yanlış olmaz.

Kullanım alanlarının çeşitlenmesiyle birlikte, popülaritesi hızla artan Drone’lar, öncelikle havadan görüntü alma fonksiyonu ile ön plana çıksa da, son zamanlardaki gelişmeler ışığında yakın gelecekte hayatımızı birçok alanda kolaylaştıracak gibi görünüyor. 

Gelin Drone’ların kullanım alanlarına birlikte göz atalım…

Üçüncü Göz

Nihai tüketim pazarında, geniş bir fiyat aralığında Drone seçeneği bulmak artık mümkün. Bu çerçevede Drone’lar, hanelere tıpkı diğer teknoloji ürünleri gibi girmeye başlamış durumda.

Tüketicilerin Drone’ları ağırlıklı olarak görüntü alma amacıyla kullandığını görüyoruz. Sadece uzaktan kumanda ile ulaşılması imkansız olan yükseklik ve mekanlara erişebilmesinin ötesinde, yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde, artık Drone’lar kişiyi takip etme ve tanıma özelliğine de sahip. Doğada yapılan gezilerde ulaşılması güç yerlerden görüntü alma ve hareket anında farklı açılardan çekim yapabilme gibi olanaklar sağlayan Drone’lar,  artık hem ekstrem sporlarla uğraşan insanlar hem de fotoğraf ve çekim meraklıları için yeni bir hobi gereci haline geldi.

Elbette sadece hobi için kullanılmıyor Drone’lar, iş sahiplerine de işlerini geliştirmekte yardımcı oluyor. Emlak firmaları, restoranlar, oteller gibi birçok firma tanıtım videolarını Drone’lar ile çekerek daha kaliteli içerikleri daha küçük bütçe ile üretme imkanı buldular.

Benzer şekilde sinema sektöründe eskiden çok büyük maliyetlerle elde edilebilen havadan yapılan kamera çekimleri artık Drone’lar sayesinde çok daha düşük maliyet ve daha az riskle gerçekleştirilebiliyor.

Tarımsal faaliyetlerde bile Drone’lara yer var smiley Geniş arazilerde tarımsal üretimin denetlenmesi artık Drone’larla birlikte çok daha kısa sürede ve daha küçük hata paylarıyla mümkün. Sadece denetim işinde çalışmıyor Drone’lar, bilakis üretime de destek veriyorlar. Tohum eken Drone’lar da zaman içinde tarımsal üretimde daha yaygın bir şekilde yerini alacak.

Drone’lar hem ekonomik hem yüksek doğrulukla hızlı harita üretimine de yardım ederek, haritalama alanında da büyük kolaylık sağlıyor.

Taşımacılığın Uçan Neferleri

Fonksiyonel olarak görüntüleme en belirgin kullanım olarak karşımıza çıksa da günümüzde artık Drone’lar taşımacılıkta ve ulaştırmada kullanılmak üzere birçok çalışmaya konu oldu.

Amazon’un siparişleri kullanıcıların adreslerine Drone’lar ile teslim etmek üzere yaptığı proje dünya çapında büyük ses getirse de, Amerika’daki yasal düzenlemeler sebebiyle bu geliştirme hayata geçirilemedi. Ancak bu hiçbir zaman uygulamaya geçirilemeyeceği anlamına gelmiyor.

Geçtiğimiz günlerde Çin'in en büyük kargo şirketi SF Express'in ana şirketi olan SF Holdings, Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden (CAAC), ülkedeki paket teslimatları için insansız hava araçları kullanma lisansını aldı. CAAC tarafından bu konu üzerine ilk kez verilen bu lisans ile SF Express bu yıl içerisinde siparişlerini Drone’lar ile teslim etmeye başlayabilecek.

ABD'de Amazon, Target ve Walmart gibi perakendeciler ve UPS ve FedEx gibi lojistik şirketleri Drone’lar ile teslimatın güvenliği konusunda yasal otoritelerin engelleri sebebiyle bu alanda henüz aksiyon alamasalar da, SF Express'in Drone teslimatları sorunsuz geçer ve olumlu örnek teşkil ederse, ABD’de bu gibi şirketlerin Drone teslimatı konusunda izin alması bekleniyor. 

Bir diğer yandan, kara yolunda günden güne artan trafiği azaltmak için her ne kadar yollar genişletilse, paylaşım ekonomisini, toplu taşımayı destekleyen çalışmalar devam etse de, bilim insanları gözlerini gökyüzüne dikti. Çocukluğumuzun çizgi dizileri ve fantastik filmlerinde gördüğümüz uçan arabaları hayata geçirecek çeşitli çalışmalara başlandı.

Über karayolları yerine, kısa mesafelerde uçan küçük, elektrikli uçakların dikey kalkış ve iniş yapabilen UberAir’in 2020’de demosunu yapmayı planlıyor. Ancak tabi ki burada da hem regülasyon hem de altyapı eksikliğinden kaynaklanan sorunlar ile karşı karşıya kalınabiliyor. Pil teknolojisi, yüksek maliyetler, ortaya çıkan gürültü ve yolcu alma ve bırakma gibi regülasyon ve altyapı eksikliği gibi sorunlar bu teknolojinin hayata geçirilmesinin önünde birer engel olarak ortaya çıkıyor.

Peki tonlarca kilo taşıyabilen bu Drone’lar arızalandığı durumda ne olacak? Gökten tepemize bilgisayarlar, koltuklar, dolaplar mı yağacak?

Drone ile sipariş teslimatı, özellikle Amazon gibi devlerin yaptığı çalışmalar ile hızla yaygınlaşıyorken akıllara gelen en kritik sorulardan birisi kuşkusuz bu. Taşıma esnasında oluşabilecek bir arıza nedeniyle tonlarca kilo taşıyabilen bir Drone’un öylece düşmesinin yaratacağı hasar ve yaralanmanın ne boyutta olacağını düşünmek bile istemeyiz. Bu durumu göz önünde bulunduran Amazon, pil patlaması veya pervane arızası gibi uçuş sürekliliğini engelleyecek ciddi arızalar anında; en güvenli alana konumlanıp kendisini parçalara ayırarak imha edebilen Drone sistemi için aldığı patent ile bu riski gidermek üzere çalışmalarına devam ediyor. 

Peki ülkemizde Drone’ların kullanımı ile ilgili bir gündem var mı dersek; kişisel kullanımın yaygınlaştığını görebiliyoruz. Artık tüm teknoloji marketlerde Drone’ların satıldığını görmek mümkün. Bunun yanı sıra PTT; Antalya'da düzenlenen Uluslararası E-Ticaret Konferansı'nda açıklama yaparak, önümüzdeki yıldan itibaren Drone'larla teslimat gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

Hazırlayan: Betül Parlayan

 

 

 


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next