2016 - Bursa Autoshow Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Otomotiv sektörü Bursa’da buluştu

Dokuzuncu kez kapılarını açan Bursa Otoshow 2016 Fuarı’na 48 şirket katıldı. ODD’nin desteğiyle gerçekleştirilen fuarda sergilenen yeni modellerin yanı sıra bazı markaların Bursa lansmanı da yapıldı...

Otomotiv sektörünün önemli markalarının katıldığı Bursa Otoshow 2016, dokuzuncu kez kapılarını açtı. 15 Kasım tarihinde açılışı yapılan fuar, 20 Kasım’a kadar devam etti. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) işbirliğinde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen Bursa Otoshow 2016, Bursa 9. Otomobil, Ticari Araçlar, Motosiklet, Bisiklet ve Aksesuarları Fuarı’na Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı.

İki yılda bir gerçekleşen fuarda sektördeki önemli markaların en son modellerinin sergilendi, yeni modellerin Bursa lansmanları yapıldı. Fuara Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco Kia, Lexus ve Toyota’nın yanı sıra aksesuar firmaları olmak üze- re toplam 48 şirket katılım gösterdi. Fuar kapsamında yer alan “Tunning Özel Bölümü”nde sergilenen son model aksesuarlar da fuara renk kattı.

15 Kasım 2016 Salı günü yapılan açılışa Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez ve bursa protokolü katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Bursa fuarının önemine değinerek son taşıtlardan bugüne kadar motor silindir hacmine bağlı olarak alınan ÖTV’de öngörülen değişiklik hakkında bilgi verdi. Otomotiv sektörünün, iç tüketime, büyümeye ve ihracata önemli katkılar sağladığını vurgulayan Erce, şöyle devam etti: “Eğer vergi sisteminde ÖTV yapısını değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, bizim beklentimiz; Maliye Bakanımız ve Gelir İdaresi’ndeki bürokratlarla beraber sektörün yan yana gelmesi, beraberce çalışarak bu parametreleri belirlemek, sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulması. Çünkü otomotiv sektöründeki planlama süreçlerinin oldukça uzun vadeli olduğunu görüyoruz. Gerek araç gerekse parça ithalatında üretici firmalar için 3 ila 5 aylık süreler söz konusu. Dolayısıyla planlamalar çok uzun vadeli, bunlara da dikkat ederek geçiş süreçlerinin hassasiyetle belirlenmesi gereki- yor. Yoksa gerek ithalatçıların gerek üreticilerin bu belirsizlik içerisinde mağduriyeti söz konusu olabilir.”

“2017 Şubat, Mart ve Nisan siparişleri şimdiden veriliyor”

Şu anda gelecek yılın şubat, mart ve nisan ayları için gerek parça siparişleri gerekse araç siparişleri verildiğini belirten Erce, “Bu-günkü konjonktür, vergi yapısı dikkate alınarak bunlar veriliyor. Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyor. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağduriyeti olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durum- da kalmaları söz konusu olacaktır” dedi.

“Türkiye’de hala bin kişiye 183 otomobil düşüyor”

Türkiye’de otomotiv sektörünün çok önemli bir potansiyelinin bulunduğuna da değinen Erce, konuşmasını şöyle bitirdi: “Türkiye’de hala bin kişiye 183 otomobil düşüyor. Avrupa’daki eski Doğu bloku ülkelerinde bu 300 adetlerde. Batı Avrupa ülkelerinde ise bin kişiye 600 otomobil düşüyor. Demek ki bizim gidecek çok uzun bir mesafemiz var, potansiyelimiz var, bunu realize etmemiz gerekiyor.”
























Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next